Ziua de 16 august reprezintă întâlnirea în veșnicie a două mari voci: Aretha Franklin și Elvis Presley… uneori, Dumnezeu vrea să audă muzica mai de aproape…

Motto: „Talentul înseamnă să fii în stare să vinzi ceea ce simţi. A fi mare înseamnă a fi neînţeles”. Elvis Presley

… celebra publicație Time o consideră una dintre cele mai influente femei ale secolului al XX-leaVersurile sale demonstrează ce femeie puternică a fost, motiv pentru care doamnele şi domnişoarele din lumea întreagă au considerat-o pe Aretha o sursă de inspiraţie.

A urcat la cele veșnice la 41 de ani de la plecarea în Cer a lui Elvis Presley, un alt mare artist al lumii…  Aretha Franklin, Regina muzicii Soul, a plecat după opt ani de luptă cu cancerul, acum 4 ani.

Nu știu câți mai scriu despre ea, dar muzica sa în schimb explorează pe cel care o ascultă prin toate ungherele ascunse ale sentimentelor și face din lacrimă o metaforă a iubirii!

Aretha Franklin mărturisea:’’Fii propriul tău artist şi fii întotdeauna încrezător în ceea ce faci. Dacă un cântec este despre ceva ce am trăit sau mi s-ar fi putut întâmpla, e bun. Dacă este complet străin pentru mine, nu m-aş putea plia şi nu aş putea transmite nimic prin el, pentru că despre asta este cu adevărat muzica „soul”.

Artista s-a născut pe 25 martie 1942, în Detroit şi a devenit un nume cunoscut în lumea întreagă pentru vocea extraordinară şi pentru talentul deosebit de a face o sală întreagă să îi asculte muzica cu atenţie şi mult respect.

Deși cunoscută pentru melodiile ei soul și fiind numită Regina muzicii Soul, a cântat de asemenea jazz, blues, R&B, muzică gospel și rock. Rolling Stone a clasat-o pe primul loc în topul „100 Greatest Singers of All Time”,iar în clasamentul „100 Greatest Artists of All Time” pe locul nouă.
A câștigat 18 premii Grammy competitive și două onorifice. Are 20 de single-uri pe locul unu în topul Hot R&B/Hip-Hop Songs și două pe primul loc în Billboard Hot 100: „Respect” (1967) și „I Knew You Were Waiting (For Me)” (1987), un duet cu George Michael.

Din 1961, ea a avut un total de 45 de hit-uri în top 40 pe Billboard Hot 100.

Între anii 1967 și 1982 a avut 10 albume R&B pe locul unu, mai mult decât oricare altă femeie artist.

În anul  1987 a devenit primul  artist femeie ce a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame.

Face parte din categoria artiștilor care impun respect, chiar și după moarte, dar este un simbol și al Visului american împlinit. O doamnă care și-a protejat eternitatea prin muzica sa nepieritoare.

”Toţi avem nevoie de respect, bărbat sau femeie, negru sau alb. Este dreptul fundamental al omului’’, mărturisea  Aretha Franklin.

Tot pe un 16 august 1977, acum 45 de ani, a fost   găsit mort, în urma unui infarct miocardic: Eliv Presley. Vestea morții sale a lăsat  întreaga lume  în stare de șoc. Dacă prima apariție pe scenă a avut-o la vârsta de doar 10 ani, întors la Graceland, Elvis pregătea ultimele detalii în legătură cu spectacolul ce avea să-l susțină în Portland, a doua zi.

Artistul afirma simplu: „Am învăţat că e important să te inconjori cu oameni care îţi pot oferi puţină fericire, pentru că nu poţi trece prin viaţa asta decât o dată – nu te mai întorci pentru bis”.

Timp de 22 de ani, Regele Rock-and-Roll-ului s-a pus în slujba muzicii și a celor din jurul său, făcând 31 de filme și 2 documentare, 64 de albume de studio sau live, 149 de single-uri și nenumărate concerte; acestea sunt doar câteva din cifrele ce pot caracteriza o carieră fantastică, din care puține realizări lipsesc. Poate doar un turneu în Europa, Asia sau Australia, dar până la urmă și acestea au fost realizate: în 1997, cu ajutorul tehnologiei s-a pus în scena un concert extraordinar numit Elvis in Concert ’97 în Memphis la Mid-South Colloseum. Elvis a fost acompaniat de peste 30 dintre foștii săi colegi de turnee împreuna cu Orchestra Simfonica din Memphis. Ulterior, în 1999 a avut loc un turneu și în Europa.

Ziua de 16 august reprezintă nu depărțirea de Regina muzicii soul, ci mai degrabă întâlnirea în veșnicie a două mari voci: Aretha Franklin și Elvis Presley… poate pentru că Dumnezeu vrea să audă uneori muzica mai de aproape…

Epilog: „Adevărul e ca soarele: poţi să-l cerţi, dar el tot acolo sus va rămâne”.Elvis Presley

Anca Marilena Bica

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s