‘’Discuțiile despre moarte sunt eliberatoare”,  mărturisea Robin Williams, dar nu l-a luat nimeni în serios pentru că nu era o replica dintr-un Rol Mare, era o mărturisire dintr-un rol mic numit viață!

„Prea mulţi dintre noi nu ne trăim visurile pentru că ne trăim temerile”, spunea democratul american, Les Brown iar la capătul celălalt Robin Williams, sesiza-„Indiferent ce îţi spun oamenii, cuvintele şi ideile pot schimba lumea”!

Între aceste două ziceri o viață… un om… un suflet… un actor comic-Robin Williams.

Robin McLaurin Williams a fost un comic și actor american. A devenit celebru datorită rolului Mork din Mork și Mindy, iar mai târziu a făcut comedie pe scenă și a jucat în multe filme începând cu 1980.

Cred că dincolo de orice Rol Mare este un rol mai mic pe care îl jucăm fără aplauze, fără spectatori și fără cronici. Acela este propriul rol. Uneori se dă vina pe destin, pentru acest rol, alteori se dă vina pe cei din jur, alteori nu se mai dă vina pe nimeni. Se moare, adică mori o dată cu rolul tău cel mic, Rolurile Mari, rămân.

S-au împlinit pe 11 august 8 ani decând  actorul de comedie american a încheiat rolul cel mic…Au rămas Rolurile Mari care l-au făcut celebru.

Robin Williams, cel din Rolurile Mari,  a fost onorat în cu Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul din Good Will Hunting. A mai fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în 1988, cu rolul interpretat în Bună dimineața, Vietnam!, în 1990 pentru rolul din Cercul poeților dispăruți, iar în 1992 pentru cel din Regele pescar.

A câștigat și trei premii Globul de Aur, două premii Screen Actors Guild și trei premii Grammy.

I-au ieșit atât de bine Rolurile Mari, încât rolul cel mic aproape că a fost strivit de gloria lor, sufocat de nevoia de a striga și a fi auzit, nu premiat, nu răsplătit cu premii, nu… ignorat… în goana după victorie a căzut sub copitele destinului și a murit, pe 11 august 2014 la ora 12:02 în Paradise Cay, California!

Aș parafraza, spunând- prea mulți dintre noi nu ne trăim rolurile mici pentru că ne epuizăm în Rolurile Mari.

Presa încearcă, încă, să mai sape în trecutul lui Robin Williams. Aşa s-a întâmplat şi cu Marilyn Monroe, Elvis Presley, Jim Morisson, John Lennon ori Michael Jackson, pentru a trezi curiozitatea  oamenilor și pentru a vinde…

Rolurile mici nu vând, iar Robin Williams spunea că ‘’ Adevărata pierdere este posibilă doar atunci când iubești ceva mai mult decât te iubești pe tine. Trăiești cu ideea că trebuie să continui să muncești, că altfel oamenii te vor uita. Iar asta e periculos.’’

Toți trăim periculos, îmbrăcați în Rolurile Mari, uităm că suntem o lume de roluri mici.

‘’Ții minte

prietene?

Și atunci

eram la fel de preocupat

de sindromul

clovnului trist.

Când

pur și simplu

nu poți spune lumii

ce simți

pentru că înțelegi

prea bine

ce vrea să audă.

Gâlgâiau

în fața noastră

carafele de vin

iar munții de țigări

prevesteau

cancerul de care urma

să murim.

Ții minte

ce seri?

Când

nu îndrăzneam

să plecăm

fiecare la casa lui

pentru că

pielea noastră

devenea plumb

în singurătate.’’

Se împlinesc 8 ani de când a încetat să fie o bucată de carne și a început să fie o bucată de gând în capul oricui și-l amintește. Una dintre mințile strălucite ale comediei universale, este dedicația unui tânăr și genial actor-regizor român, Andrei Huțuleac!

Epilog:

Până la urmă ‘’Discuțiile despre moarte sunt eliberatoare”,  mărturisea Robin Williams, dar nu l-a luat nimeni în serios pentru că nu era o replica dintr-un Rol Mare, era o mărturisire dintr-un rol mic și oamenii nu-și mai fac mărturisiri de teama de a pierde Rolurile Mari…

Anca Marilena Bica

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s