Povestea Craisorului Muntilor- Retotica intrebarea: De ce Doamne?

”Viața lui în totalitatea ei va rămâne o oglindă sinceră a vieții noastre naționale”!

Astăzi se împlinesc 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu, erou al naţiunii române. Cu această ocazie, în judeţul Alba au loc mai multe evenimente comemorative în memoria lui.

Proiectul cultural “Drumul libertății – Drumul lui Avram Iancu” a început aseară la Țebea, locul unde este înmormântat eroul național. Duminică, 11 septembrie, de la ora 10:30, în Panteonul Moților va avea loc oficierea serviciului religios, evocarea istorică a evenimentului, alocuțiuni, ceremonialul depunerii de coroane, defilarea gărzii de onoare.

Avram Iancu s-a născut în anul 1824 în localitatea Vidra de Sus, astăzi comuna Avram Iancu, din județul Alba. De profesie avocat, Avram Iancu a fost conducătorul Revoluției de la 1848 în Transilvania.

A fost conducătorul de fapt al Țării Moților în anul 1849, comandând armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth.

Din păcate, finalul vieții sale este tragic nu prin moartea sa, ci prin felul cum a fost uitat, neglijat…

Părăsit de toată lumea, dat afară din spitalul din Baia de Criș, rătăcește prin satele muntenilor din Apuseni, unde primește de pomană. Doarme pe unde apucă, uneori și prin păduri.

Ajunge la spitalul din Baia de Criș. Ungurul de aici, administratorul, îl știe, așa că-l primește gratis. Are o tuse chinuitoare și sângerează. După ce se pune, cât de cât, pe picioare, e dat afară. Se culcă, noaptea, pe prispa unui brutar, Ioan Stupină, zis ”Lieber”, meșter în covrigi. Seara-i răcoare, e toamnă-n munți.

E găsit mort, înghețat, pe 10 septembrie 1872. Asupra lui sunt găsite o năframă zdrențuită, fluierul de cireș de care nu se despărțea niciodată și o jalbă către împăratul austriac Franz Joseph I, unsă de grasime și mototolită, pe care nu o mai trimisese niciodată. Cauza decesului: o nouă hemoragie. Preotul din Vidra, Vasile Gomboșiu, notează că numele celui decedat este ”Avram Iancu, Eroul Românilor”, care a murit la 48 de ani, fiind ”june”. Omul fusese împărtășit, iar moartea, una ”firească”.  Abia acum românii din Transilvania își dau seama ce Om au pierdut, dar este prea târziu.

A fost îngropat cu funeralii naționale pe 13 septembrie 1872, la Țebea, lângă ”Gorunul lui Horea”. Vin 36 de preoți și doi protopopi. Sunt 4.000 de persoane, dar unii vorbesc și de 10.000. Clopotele se trag, în munți, trei zile și trei nopți, Se cântă ”Marșul lui Iancu” și ”Deșteaptă-te, române!” Crucea de piatră e donată de preotul Ioan Tisu, iar pe ea a fost inscripționat, simplu: ”AVRAM IANCU, ADV(OCAT), PREF(ECTUL) LEG(IUNILOR) ROM(ÂNE) în anul 1849-9. +1872″. Necrologul său e și mai simplu: ”Viața lui în totalitatea ei va rămâne o oglindă sinceră a vieții noastre naționale”.

Unica imagine de la funeraliile sale, la Țebea, în septembrie 1872.

Au slujit 36 de preoți, în frunte cu protopopii Mihălțanu (ortodox) din Brad și Balint (unit), din Roșia Montană.

Necrologul lui Avram Iancu din “Telegraful român” spune:”Viața lui în totalitatea ei va rămâne o oglindă sinceră a vieții noastre naționale”.

Sursa:Wikipedia

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s